Gwvakken.nl

Zo gaat een dakdekker te werk

Deel artikel

Wat doet een dakdekker precies en hoe gaat hij werk? Is het je niet duidelijk wat een dakdekker doet? De meeste mensen weten eigenlijk niet wat het brede scala van taken is waar een dakwerker verantwoordelijk voor is.

Wat doet een dakdekker?

Een dakdekker is een vakman die gespecialiseerd is in dakconstructie. Dakdekkers overzien het hele proces van dakbedekking in een huis of gebouw. De belangrijkste verantwoordelijkheid van hun dakwerker is alles en iedereen onder het dak te beschermen. Als experts in dakconstructie bij zowel commerciële als residentiële projecten beslissen ze over de juiste materialen die voor het dakbedekkingsproject gebruikt moeten worden en controleren ze of de dakbedekking correct is afgewerkt.

Ze analyseren de bouwplannen en zien erop toe dat de dakbedekking strikt volgens het ontwerp wordt uitgevoerd. Dakdekkers bepalen ook de materialen, ondergronden en ondersteunende hulpstukken die voor dakinstallaties gebruikt moeten worden. Zelfs de specificaties van de balken, spanten en dakspanten waarop daken worden aangebracht worden door dakdekkers bepaald.

Een dakdekker maakt gebruik van diverse materialen

Dakdekkers werken met een zeer gevarieerde keuze aan materialen, waaronder asfalt, metaal, shingles en enkele palen. Ze inspecteren het dak, analyseren het probleem en bepalen wat de meest efficiënte manier van repareren is. Een dakdekker meet de oppervlakte van het dak op en bepaalt de hoeveelheden materiaal die nodig zijn.

Verschillende type dakdekkers

Er zijn 4 type dakdekkers:

1.      Dakspaan-, dakshingles-, dakpan- en andere spijker-producten plaatsers

2.      Dakdekkers die zich richten op metalen panelen

3.      Eenlagige dakdekkers voor platte daken

4.      “Warme” dakdekkers – die werken met materialen op asfaltbasis

Bij klussen met dakspanen, dakpannen en metalen dakbedekking moeten dakdekkers gewoonlijk de bestaande materialen verwijderen voor ze een laag vers teerpapier neerleggen en nieuwe materialen aanbrengen. Ze doen dit met behulp van nietjes of spijkers. Vaak vervangen ze ook het hout op het dak dat door blootstelling aan het weer en door rotting beschadigd is. Triplex en houten daken van goedkopere kwaliteit ondervinden soortgelijke problemen en moeten van tijd tot tijd vervangen worden.

Rate this post

Gerelateerd nieuws

GW Vakken
Bouw

Bouw weetjes

Op Gwvakken.nl worden diverse bouw weetjes gegeven over diverse onderwerpen. Zo proberen wij iedere week weer een nieuw blogbericht online te plaatsen met leuke en

Huis verbouwen tips
Verbouwen

Tips huis bouwen of verbouwen

Een eigen huis bouwen of verbouwen, het hoort dezer tijd tot één van de puntjes op de checklist. Door een eigen huis te bouwen heb