Gwvakken.nl

Wat is stansen?

Deel artikel

Stansen is een methode die met name veel gebruikt wordt in de plaatbewerking. Het is een zeer indrukwekkende en interessante methode waar je in de plaatbewerking veel aan hebt. Dit artikel is een informatieve tekst over het begrip: stansen. Wat is het nu precies, hoe wordt dit toegepast en wat kun je er nu eigenlijk mee. Dat gaan we in dit artikel duidelijk uitleggen.

Stansen in het kort
Bij deze methode wordt een zogeheten ‘’stansmachine’’ gebruikt. Deze machine kan worde gebruikt om diverse vormen uit platen te halen, deze machine is in staat om delen van het plaatmateriaal uit de basisplaat te slaan. Over het algemeen worden dit soort dingen toegepast op de dunne plaat, hierbij is dit ook vanzelfsprekend makkelijker. Door middel van stansten kunnen de platen in een bepaalde hoek of vorm gezet worden door gebruik te maken van stempels.

Stempels, wat houdt dit in?
Nu gaan we dieper in op de net benoemde stempels. Om deze methode toe te passen plaatst men van te voren stempels in de stansmachine om de plaat vervolgens te kunnen vervormen. De stempels zelf worden gemaakt door speciale stempelmakers die speciale technieken gebruiken zoals draaien en/of frezen. Daarnaast is het zo dat onderdelen van deze stempels heel nauwkeurig aan elkaar worden bevestigd door middel van verschillende vakman technieken.
Bij het stansen wordt er gebruik gemaakt van een boven- en een onderstempel. Het is van groot belang dat deze stempels goed op elkaar aansluiten wanneer de machine in werking wordt gebracht.
Wanneer men stempelt wordt de vorm van de stempel op het plaatmateriaal geslagen. Stansen is tevens een systeem dat meestal seriematig wordt toegepast. In de praktijk wordt de stansmachine gebruikt voor het aanbrengen van diverse vormen in een metalen plaat. Dit is de reden waarom er bij een metaalbedrijf vaak tal van stempels aanwezig zijn zodat deze opnieuw in de machine kunnen worden aangebracht. Wanneer dezelfde producten opnieuw gefabriceerd dienen te worden dan kunnen stempels opnieuw worden gebruikt. Dit is handig, want hierdoor is het voor een metaalbedrijf niet nodig om stempels telkens opnieuw te laten maken. Stempels zijn voor een metaalbedrijf zeer kostbaar, het werk is namelijk heel specialistisch.

Hoe wordt stansen toegepast?
De stansmethode zorgt er voor dat veel verschillende soorten producten kunnen worden gemaakt. Hierbij kun je denken aan allerlei soorten dingen, dit varieert zich van metalen bakken tot metalen kasten tot gereedschapskisten, maar ook onderdelen voor het maken van auto’s en nieuwe machines.

De verschillen tussen twee methodes
Veel mensen verwarren stansen vaak met een andere veelgebruikte methode, namelijk ponsen. Dit is iets dat lijkt op elkaar qua benaming maar deze twee technieken worden ook regelmatig door elkaar heen gebruikt. Ponsen is het is het slaan van gaten uit een soort plaatmateriaal. Bij ponsen is de desbetreffende plaat het product zelf terwijl bij stansen de vorm die uit de plaat voorkomt het product is.

Bron: marcol.nl

Rate this post

Gerelateerd nieuws

GW Vakken
Bouw

Bouw weetjes

Op Gwvakken.nl worden diverse bouw weetjes gegeven over diverse onderwerpen. Zo proberen wij iedere week weer een nieuw blogbericht online te plaatsen met leuke en

Huis verbouwen tips
Verbouwen

Tips huis bouwen of verbouwen

Een eigen huis bouwen of verbouwen, het hoort dezer tijd tot één van de puntjes op de checklist. Door een eigen huis te bouwen heb