Gwvakken.nl

Gaten maken in hardhout

Deel artikel

Op papier is dat natuurlijk niet heel moeilijk, maar dat geldt voor wel meer dingen. Het wordt wel een heel stuk gemakkelijker wanneer je de juiste gereedschappen tot je beschikking hebt.

Ook nogal logisch. Waarom moeten we hier dan een heel artikel over schrijven? Nou, omdat we mensen willen inspireren om voorzichtig om te gaan met hun gereedschap. En alleen onderdelen te gebruiken waar ze voor bedoeld zijn. Een houtzaag op metaal gebruiken is bijvoorbeeld een slecht idee. Voor verschillende materialen heb je namelijk specifieke tools nodig. Dat lijkt overduidelijk en dat is het ook, maar een boor is niet zomaar een boor. En hardhout is behoorlijk stevig hout.

Ja, en? Wat is er mis met jouw gereedschap? Dat is er best wel op gebouwd om welke houtsoort dan ook aan te kunnen, hoor!

Nee, dat is dus niet zo.

Hoe zit dat precies?

Zoals we al hebben aangegeven is hardhout gewoonweg een stuk lastiger te penetreren dan gewoon hout. De boren waar jij jouw klussen mee aanpakt kunnen er wel doorheen maar zullen vele malen sneller slijten. Sterker nog, de kans is reëel dat ze tijdens het boren in hardhout af zullen breken! Des te meer reden om achter specialistische boren aan te gaan.

Hoe gaat in boren in hardhout in zijn werk?

Allereerst zou jij voor jouw klus een hardhoutboor aan moeten schaffen. Deze is stevig en efficiënt genoeg om door hardhout heen te gaan. Er zit een soort van loze ruimte om kern van de boor heen. Daarmee kunnen spaanders gemakkelijker worden afgevoerd.

Verder heb je een krachtige boormachine nodig die het werk voor jou doet. Kortom, oefen er niet te veel druk op uit.

Boor eerst voor met een kleinere maat. Op die manier kun je vergissingen voorkomen. Ook wordt het hout niet te heet, wat verbranding kan veroorzaken. In het gat achterblijvende splinters en spaanders zijn wat dat betreft alleen maar olie op het vuur, dus haal die ook om de zoveel tijd leeg.

Hopelijk is dit een beetje duidelijk. Veel succes met klussen!

Rate this post

Gerelateerd nieuws

GW Vakken
Bouw

Bouw weetjes

Op Gwvakken.nl worden diverse bouw weetjes gegeven over diverse onderwerpen. Zo proberen wij iedere week weer een nieuw blogbericht online te plaatsen met leuke en

Huis verbouwen tips
Verbouwen

Tips huis bouwen of verbouwen

Een eigen huis bouwen of verbouwen, het hoort dezer tijd tot één van de puntjes op de checklist. Door een eigen huis te bouwen heb