Gwvakken.nl

Dakbedekking plat dak: welke soorten zijn er?

Deel artikel

De keuze van de juiste dakbedekking is essentieel voor platte daken. Omdat platte daken gevoeliger zijn voor lekkages en waterafvoerproblemen dan schuine daken, moet de dakbedekking duurzaam, waterdicht en bestand tegen extreme weersomstandigheden zijn. Verschillende soorten dakbedekking bieden verschillende voordelen en hebben verschillende eigenschappen die passen bij de behoeften van het platte dak.

Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking, ook wel bekend als teer of roofing, is een populaire keuze voor platte daken. Deze soort dakbedekking heeft de populariteit te danken aan de goede prijs-kwaliteitverhouding. Gemiddeld kost bitumen €40,- tot €60,- per m² en gaat het 20 tot 30 jaar mee. 

EPDM dakbedekking

EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) is een synthetisch rubbermateriaal dat vaak wordt gebruikt als dakbedekking voor platte daken. Het heeft unieke eigenschappen die het zeer geschikt maken voor daktoepassingen. Het materiaal is namelijk zeer elastisch, waardoor het goed bestand is tegen weersinvloeden. EPDM kost gemiddeld €60,- tot €80,- per m² en gaat ongeveer 30 tot 50 jaar mee. 

PVC dakbedekking

PVC (Polyvinylchloride) dakbedekking is een andere veelvoorkomende optie voor platte daken. Het is een synthetisch materiaal dat bekend staat om zijn duurzaamheid en waterdichtheid. Het materiaal is sterk, waterdicht en budgetproof: per vierkante meter betaal je namelijk ongeveer €40,- tot €70,-. De gemiddelde levensduur van PVC is 15 tot 40 jaar. 

Groendak

Een groendak wint razendsnel populariteit. Bij een groendak bestaat de dakbedekking uit beplanting. Je kunt kiezen tussen een extensief groendak (de beplanting bestaat uit kruiden, grassen of vetplanten) en een intensief groendak (hier bestaat de beplanting zelfs uit bomen en struiken). 

Een groendak biedt vele voordelen en heeft een lange levensduur van 50 tot 70 jaar. Je moet rekening houden met een gemiddelde prijs van €60,- tot €120,- per m². 

Meer informatie of opzoek naar advies?

Wil je meer weten over alle soorten dakbedekking die geschikt zijn voor een plat dak? Of kom je er zelf niet uit, en wil je graag advies van een dakdekker? Dan kun je terecht bij Topdak: het kennisplatform voor alle informatie over daken: https://www.topdak.nl/dakbedekking/ 

Rate this post

Gerelateerd nieuws

GW Vakken
Bouw

Bouw weetjes

Op Gwvakken.nl worden diverse bouw weetjes gegeven over diverse onderwerpen. Zo proberen wij iedere week weer een nieuw blogbericht online te plaatsen met leuke en

Huis verbouwen tips
Verbouwen

Tips huis bouwen of verbouwen

Een eigen huis bouwen of verbouwen, het hoort dezer tijd tot één van de puntjes op de checklist. Door een eigen huis te bouwen heb