Gwvakken.nl

Tips om veilig te stoken in huis

Deel artikel

Als u een houtkachel heeft fan is het belangrijk dat u veilig stookt. Hout stoken kan prima, mits u ervoor zorgt dat dit zo veilig mogelijk gebeurt. Gebruik altijd droog hout, dit brandt goed en veroorzaakt weinig rook. Gebruik geen hout dat bewerkt is, dit kan ervoor zorgen dat er veel vonken uit de kachel spatten. Laat de schoorsteenveger regelmatig de schoorsteen vegen in Brugge, zeker na afloop van het stookseizoen in april. Een goed schoongemaakte schoorsteen zorgt ervoor dat de rook goed wordt afgevoerd. Als de schoorsteen minder goed trekt is dit een aanwijzing dat u de schoorsteenveger moet laten langskomen.

Zorg dat de kachel in orde is voordat u gaat stoken

Stook uiteraard alleen hout in een kachel die daarvoor geschikt is. Maak kleine handzame blokken die u goed op het brandende vuur kunt leggen en waarvan de verbrande as in de aslade van de kachel terechtkomt. Ledig de aslade regelmatig. Maak de kachel ook geregeld schoon om roet en houtresten te verwijderen. Zorg ook voor goede ventilatie als u de kachel stookt. Mocht er dan rook in de woonkamer terechtkomen wordt die meteen afgevoerd. Laat een brandende houtkachel nooit zonder toezicht. Zorg dat de kachel volledig is gedoofd voordat u gaat slapen of het huis verlaat.

Hoe vaak moet de schoorsteen worden geveegd?

De schoorsteen in Genk moet minimaal eenmaal per jaar worden geveegd als u een houtkachel stookt. Dit doet u bij voorkeur na afloop van het stookseizoen. U kunt hiervoor een afspraak maken bij De Schoorsteenbrigade. Als u uw woonplaats invoert ziet u direct het telefoonnummer van een erkende schoorsteenveger bij u in de regio. Uiteraard kunt u hier eerst een prijsopgave krijgen alvorens u een afspraak maakt voor het laten vegen van de schoorsteen. U weet door te kiezen voor een erkende schoorsteenveger dat het werk goed en deskundig wordt uitgevoerd zodat u ook het volgende winterseizoen weer veilig uw huis lekker warm kunt stoken.

Rate this post

Gerelateerd nieuws

GW Vakken
Bouw

Bouw weetjes

Op Gwvakken.nl worden diverse bouw weetjes gegeven over diverse onderwerpen. Zo proberen wij iedere week weer een nieuw blogbericht online te plaatsen met leuke en

Huis verbouwen tips
Verbouwen

Tips huis bouwen of verbouwen

Een eigen huis bouwen of verbouwen, het hoort dezer tijd tot één van de puntjes op de checklist. Door een eigen huis te bouwen heb