Gwvakken.nl

Het voorkomen van kortsluiting

Deel artikel

Kortsluiting is heel gevaarlijk en onprettig en daarom is het een situatie die je het liefst wilt voorkomen. Maar veel mensen hebben eigenlijk geen flauw idee wat kortsluiting is en hoe het kan ontstaan. Omdat er weinig mensen zijn die er geen verstand van hebben, komt kortsluiting dan ook vaak voor. Het is niet alleen vervelend dat je door kortsluiting geen stroom hebt in huis, er ontstaat bij kortsluiting ook nog eens een enorm risico op het uitbreken van een brand. Om te zorgen voor veiligheid voor jezelf en je dierbaren, is het dus van belang dat je je bewust bent van wat kortsluiting is.

In dit artikel zal ik ingaan op het voorkomen van kortsluiting.

Wat is kortsluiting?

Wanneer je televisie aan het kijken bent en deze opeens uitvalt, samen met alle andere apparaten en lichten, is er waarschijnlijk sprake van kortsluiting in je huis. Kortsluiting ontstaat vaak doordat één of meerdere elektrische draden elkaar aanraken. Er is altijd een isolatielaag aanwezig op de elektrische draden. Wanneer deze isolatielaag beschadigt kan de stroom als het ware ontsnappen en zal het niet naar het apparaat gaan waar het eigenlijk heen moest. Schade aan de isolatielaag kan ontstaan door bijvoorbeeld waterschade, warmte of slijtage. Door de kortsluiting kan brand ontstaan. Controleer dus regelmatig de bedrading in je huis!

De meterkast

Kortsluiting in de meterkast is één van de meest gevaarlijke dingen die kunnen gebeuren in je woning. Vaak komt dit doordat de onderdelen van de meterkast zijn verouderd. Bij een oude meterkast kan het zijn dat de groepenkast is versleten, waardoor bepaalde schakelaars kunnen blijven hangen. Hierdoor kan er teveel spanning op de schakelaars komen te staan, met brandgevaar en kans op elektrocutie als gevolg. Het kan zelfs voorkomen dat apparatuur in het huis explodeert als gevolg van kortsluiting in de meterkast. Het is dus verstandig om regelmatig te checken of de meterkast vervangen moet worden. 

Stopcontact

Het kan ook gebeuren dat er kortsluiting ontstaat in een van je stopcontacten. Om te onderzoeken welk stopcontact de boosdoener is, moet je kijken in de meterkast. Je kan hier bepalen over welke groep het gaat. Als je dit weet, weet je ook naar welke stopcontacten je moet kijken. Het is verstandig om dan alle apparaten uit het stopcontact te halen en de groep weer aan proberen te krijgen. Als dat niet werkt, weet je dat het een kortsluiting in een stopcontact is.

Kortom, om kortsluiting te voorkomen is het belangrijk om regelmatig je bedrading te checken. Daarnaast is het verstandig om je oude meterkast op tijd te vervangen. Hiermee voorkom je gevaarlijke situaties en creëer je een veilige leefsituatie in je huis!

4.9/5 - (16 stemmen)

Gerelateerd nieuws

GW Vakken
Bouw

Bouw weetjes

Op Gwvakken.nl worden diverse bouw weetjes gegeven over diverse onderwerpen. Zo proberen wij iedere week weer een nieuw blogbericht online te plaatsen met leuke en

Huis verbouwen tips
Verbouwen

Tips huis bouwen of verbouwen

Een eigen huis bouwen of verbouwen, het hoort dezer tijd tot één van de puntjes op de checklist. Door een eigen huis te bouwen heb