Gwvakken.nl

Alles wat je moet weten over het bestrijden van de eikenprocessierups

Deel artikel

De eikenprocessierups vormt sinds een aantal jaren één van de grootste plagen in de Nederlandse natuur. Deze nare rups eet niet alleen al onze prachtige eikenbomen kaal, ze kunnen met hun venijnige brandharen ook voor een scala aan gezondheidsklachten zorgen bij zowel mensen als dieren. Heb jij last van de eikenprocessierups en ben je op zoek naar een passende manier om deze rups te bestrijden? Wij vertellen je alles wat je moet weten over de eikenprocessierups en de verschillende bestrijdingsmethoden.

Over de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is een rups die afkomstig is uit het zuiden van Europa. Door de jaren heen is deze rups zich echter steeds meer gaan verplaatsen en is het leefgebied inmiddels uitgebreid tot in België, Nederland en Duitsland. De eikenprocessierups overwintert in het ei-stadium en wordt in het voorjaar actief. In de eerste stadia na het uitkomen van het ei heeft de eikenprocessierups nog geen brandhaartjes. Die ontwikkelen ze in een later stadium en dat is wanneer de ergste overlast wordt ervaren. Als de rups zich bedreigd voelt, schiet hij deze haartjes af om zichzelf te verdedigen. Maar dat is niet het enige moment waarop de haartjes vrijkomen. Ook door vervellen komen er haartjes vrij. Deze brandharen blijven achter in de nesten en bomen en kunnen tot laat in het jaar op dagen met veel wind voor overlast zorgen.

Manieren om de eikenprocessierups te bestrijden

Om de overlast van de eikenprocessierups tot het minimum te beperken is goede bestrijding van groot belang. Wil jij overlast zoveel mogelijk voorkomen? Dan is preventieve bestrijding, dus bestrijding voordat de rupsjes de brandharen ontwikkelen, de beste keuze. Ben jij er te laat achter gekomen dat je last hebt van de eikenprocessierups? Ook dan zijn er nog verschillende manieren om deze nare rups te bestrijden. Zo kunnen de nesten weggezogen of weggebrand worden, zodat de rupsen voorgoed verdwenen zijn. Daarnaast is het mogelijk om de eikenprocessierups te bestrijden met natuurlijke vijanden, zoals met behulp van koolmezen, pimpelmezen, koekoeken en spreeuwen. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus laat je adviseren door een professional over de beste oplossing voor jouw situatie.

De eikenprocessierups bestrijden in Zwolle of een andere plaats in jouw omgeving

Wil jij de eikenprocessierups bestrijden in Zwolle of een andere plaats bij jou in de buurt? Het bestrijden van de eikenprocessierups kun je het beste overlaten aan een professioneel boomverzorgings- en bestrijdingsbedrijf. Zij beschikken over de vereiste kennis en materialen om de eikenprocessierups op veilige en verantwoorde wijze te bestrijden, zodat de overlast tot het minimum beperkt blijft. 

Rate this post

Gerelateerd nieuws

GW Vakken
Bouw

Bouw weetjes

Op Gwvakken.nl worden diverse bouw weetjes gegeven over diverse onderwerpen. Zo proberen wij iedere week weer een nieuw blogbericht online te plaatsen met leuke en

Huis verbouwen tips
Verbouwen

Tips huis bouwen of verbouwen

Een eigen huis bouwen of verbouwen, het hoort dezer tijd tot één van de puntjes op de checklist. Door een eigen huis te bouwen heb